Europska komisija » 

Solidarnost

Mladi Europljani volontiranjem pokazuju solidarnost sa sugrađanima

Program Europske snage solidarnosti pomaže u pronalasku prilika za volontiranje i pružanje pomoći

Solidarnost i zajedništvo jedne su od temeljnih vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija. Solidarnošću možemo značajno doprinijeti izgradnji boljeg društva. Solidarnost se može definirati kao osjećaj odgovornosti prema zajednici te predanost općem dobru koja se izražava konkretnim radnjama, a da pritom ne očekujemo ništa zauzvrat.

Brojni mladi ljudi diljem Europe spremni su raditi i volontirati kako bi pomogli najugroženijim skupinama društva. No, mladima i udrugama često je problem pronaći oblik volontiranja koji im odgovara i koji će ih ispuniti pri čemu u pomoć uskaču Europske snage solidarnosti.

Tijekom samog volontiranja, mladi mogu steći neprocjenjivo iskustvo, razviti vještine i doprinijeti društvu. Postoje tri vrste projekata u sklopu Europskih snaga solidarnosti:  

  1. volontiranje,
  2. stažiranje i zapošljavanje,
  3. projekti solidarnosti.

Cilj Europskih snaga solidarnosti je rješavanje zahtjevnih situacija diljem Europske unije te jačanje solidarnosti i zajedništva. Projekti i aktivnosti znatno se razlikuju te se provode u sklopu različitih područja kao što su obrazovanje, zdravstvo, socijalna integracija  i uključivanje na tržište rada, pomoć u opskrbi prehrambenim i drugim proizvodima, izgradnja skloništa, izgradnja, obnova i upravljanje lokalitetima, prijem i integracija migranata, zaštita okoliša i sprečavanje prirodnih katastrofa. Sudjelovanje ne donosi korist samo mladima, već pridonosi i naporima tijela nacionalne i lokalne vlasti, nevladinih organizacija te tvrtkama pri suočavanju s izazovima i krizama.

Projekti europskih snaga solidarnosti

Tko može sudjelovati?

Kao pojedinac, može sudjelovati svatko u dobi od 18 do 30 godina. Registracija je besplatna, a na projekte se mogu prijaviti i sve javne, privatne, nacionalne i međunarodne organizacije s valjanom oznakom kvalitete. Novi poziv otvoren je do 17. rujna 2020. na službenoj stranici Europskih snaga solidarnosti.

Hrvatska i europska solidarnost sa sugrađanima

Diljem Hrvatske mladi volontiraju kako bi pomogli različitim zajednicama. Orahovica, Petrinja, Vukovar i Zagreb samo su neki od gradova koji su ugostili volontere iz drugih država i uključili ih u zajednicu. Volonteri koji dolaze u Hrvatsku s ciljem postizanja viših životnih ciljeva rade na projektima koji ih osobno zanimaju i ispunjavaju. Kada su u pitanju aktivnosti sa sugrađanima, većinom se radi o provođenju vremena sa starijima i nemoćnima u domovima za starije, druženju s djecom s posebnim potrebama i radu s posebnim udrugama. Volonteri dolaze iz Italije, Slovenije, Turske, Španjolske i Portugala, a volonteri iz Hrvatske su jednako tako pomogli snagama solidarnosti u Italiji i Austriji. Volontiranje može biti nezaboravno iskustvo za svaku mladu osobu tijekom kojega će svojim malim djelima napraviti velike stvari jer samo se solidarnost dijeli dalje.

U videu pogledajte iskustva volontera u sklopu programa te što ih je motiviralo na sudjelovanje.

Izvori:

Europske snage solidarnosti – Opće informacije

Europske snage solidarnosti – Priče sudionika

© 2021 solidarnost.hr. Sva prava pridržana.