Europska komisija » 

Solidarnost

Solidarnost izvan granica Europske unije

Države članice Europske unije i institucije Europske unije među najvećim su donatorima humanitarne pomoći u svijetu

Europska unija reagira na sve prirodne i ljudskim djelima uzrokovane katastrofe pružanjem humanitarne pomoći državama, gradovima i njihovim stanovnicima kojima je nanesena šteta. Takva humanitarna pomoć omogućena je na temelju međunarodnih humanitarnih načela i na temelju Europskog konsenzusa o humanitarnoj pomoći. Nepristrano se pomaže pogođenim populacijama, bez obzira na rasu, etničku skupinu, vjeru, spol, dob, starost, nacionalnost ili političku pripadnost. Regije kamo se do sada slala humanitarna pomoć su Afrika, Azija, Južna Amerika i Karibi, Bliski istok i dio Europe.

Države članice Europske unije i institucije Europske unije zajedno su jedan od najvećih donatora i pružatelja humanitarne pomoći u svijetu. Od 1992. godine Europska komisija je poslala humanitarnu pomoć u više od 110 zemalja i pomogla više od milijun ljudi diljem svijeta. Humanitarna pomoć šalje se u obliku prehrambenih proizvoda, skloništa, osiguravanja zdravstvene zaštite, pitke vode i sanitarnih uvjeta te obrazovanja u hitnim slučajevima.

Osim humanitarne pomoći, tu je i pomoć u obliku civilne zaštite koju podupire Europska solidarnost na djelu. U skladu s Mehanizmom civilne zaštite Europske unije, zemlje su spremne pomoći jedna drugoj kada su nacionalni resursi u slučaju katastrofe ili ih je potrebno ojačati. Pomoć pružaju volonteri u kriznim situacijama.

Sredstva za humanitarnu pomoć namijenjena su i zemljama izvan granica Europske unije. Europska komisija također može financirati operacije u hitnim slučajevima u slučaju katastrofa iznimnih razmjera unutar Europske unije.

Eksplozija u Beirutu

Razorna eksplozija koja je 4. kolovoza uništila dio Beiruta usmrtila je više od 200 osoba te ozlijedila više od 7 000 ljudi. Kao neposredni odgovor na eksploziju, više od 300 europskih timova za potragu i spašavanje, te kemijskih, građevinskih i medicinskih timova poslano je u Beirut uz pomoć Mehanizma civilne zaštite EU. Poslana je i dodatna pomoć u obliku 2 000 zaštitnih kemijskih odijela, više od  50 tona medicinske opreme, kao i medicinskih i prehrambenih artikala, te tisuće FFP2 maski. Uz to, dva teretna broda iz Francuske isporučila su kontejnere s prehrambenim proizvodima i građevinskim materijalom, kao i vatrogasnim vozilima i vozilima hitne pomoći.

Humanitarni zračni most

Humanitarni zračni most Europske unije integrirani je skup usluga čija uloga je isporuka humanitarne pomoći zemljama zahvaćenim pandemijom koronavirusa. Na taj način se dostavlja medicinska oprema, donacije i osoblje za najugroženije stanovništvo kojem pandemija ograničava transport i logistiku. Od početka Humanitarnog zračnog mosta, 8. svibnja 2020., pa sve do sada, EU je koordinirala i financirala isporuku više od 1 100 tona medicinske opreme u kritična područja Afrike, Azije i Amerike. Humanitarni zračni most pokriva cijeli svijet i dostavlja humanitarnu pomoću u teže dostupna područja.

Solidarnost ne poznaje granice

© 2021 solidarnost.hr. Sva prava pridržana.